żywienie w chorobie

żywienie w chorobie

Choroba  to  moment do zmian w naszym życiu. Nie załamujmy się i nie próbujmy wszystkiego załatwiać tabletkami. Leki i leczenie farmokologiczne  są podstawą leczenia, pamiętajmy jednak,  czasem trzeba zmienić dużo więcej !!!!Nie zawsze zdajemy sobie sprawę jak wiele chorób jest związanych ze środowiskiem w którym żyjemy. Sposób odżywiania jest jednym z  czynników na który mamy wpływ i który ma wielkie znaczenie dla organizmu. W końcu jemy codziennie.

Artykuły:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23303904

Bardzo w skrócie tłumacząc ten artykykuł, można powiedzieć, że badania pokazują wpływ warunków hipoksji takich jak w warunkach wysokogórskich na poprawę odpowiedzi komórek na insulinę. Wysokie ciśnienie parcialne  występujące wtedy w komórkach tłuszczowych( adipocytach) powoduje zmianę ich metabolizmu, uaktywnienie około 1000 genów, co w efekcie powoduje, że komórki tłuszczowe ulegają zwłóknieniu i zwiększa się ich odpowiedź na insulinę. Jest to bardzo dobra wiadomość dla całej masy ludzi cierpiących na insulinooprność i zagrożonych cukrzycą typu II.

Insulinooporność

Żywienie w dnie moczanowejhttp://www.studiomy.pl/wp-

http://www.studiomy.pl/niealkoholowe-stluszczenie-watroby-coraz-czesciej

/http://www.studiomy.pl/cukrzyca/

Celiakia to nie alergia