o mnie

Serdecznie zapraszam.

Czy to już kolejna próba zadbania o siebie? Niestety tak?

Nie szkodzi, tym razem się uda. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że metabolizm tak forma fizyczna wymaga treningu. I tak jak każdy trening ten także wymaga Codzienny stres, zmartwienia, złe nawyki i duże ilości przetworzonej żywności,  osłabiają harmonię organizmu i system odporności. Z czasem przychodzą choroby i leki.   Pierwsza wizyta trwa u mnie długo, bo jeśli mam pomóc musze poznać wszystkie aspekty sprawy z którą się do mnie zwracacie. Staram się sięgać do przyczyny i traktować każdego indywidualnie, by pomóc w powrocie do stanu równowagi organizmu.

Ponieważ nie da się pominąć roli stresu w życiu współczesnego człowieka, kładę nacisk na sposób odżywiania wspierający system nerwowy. Dzięki odżywianiu można wyeliminować, czy ograniczyć  bardzo wiele problemów. Pamięć, nastrój, odporność na stres, poprawa pamięci, zdolność koncentracji – to wszystko co jest głównie w moim centrum zainteresowania. Często nie zdajemy sobie sprawy jak ogromną rolę ma sposób odżywiana na nasz nastrój i zdolność koncentracji. Jemy codziennie, a każdy kęs wkładany do ust buduje lub niszczy nasze ciało. Wiedzę dietetyczna uzupełniłam kursami z technik biofeedbacku.  Biofeedback to technika służąca poprawie pamięci i koncentracji, co w połączeniu z poprawą odżywiania  daje naprawdę bardzo dobre efekty. Moje zainteresowanie poprawą funkcjonowania mózgu przejawia się także w stworzeniu fundacji ” Akademia Mózgu”.

Ukończyłam Krakowską Akademię Rolniczą, ale ponieważ było to bardzo, bardzo dawno temu, ciągle się dokształcam. Ukończyłam studia podyplomowe na wydziale lekarskim Uniwersytetu Jagielońskiego „Żywienie w zdrowiu i chorobie”, oraz studia podyplomowe z zakresu dietetyki  i dietoterapii w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia. Nadal ciągle się uczę. Interesuję  się medycyną chińską (kursy) oraz psychodietetyką (studia podyplomowe). Ukończyłam też Akademię Dietetyki – cztery stopnie. Wiedzę poszerzałam o warsztaty dotyczące żywienia w chorobach tarczycy, żywienie osób starszych, żywienie kobiet w ciąży i dzieci, żywienie w otyłości, w chorobach nowotworowych, cukrzycy. Szczególnie dużo czasu poświęciłam na zgłębianie zagadnienia żywienia w sporcie, bo sportowcy to bardzo dokładnie przebadana grupa ludzi i wszystkie nowości z pogranicza dietetyki i medycyny prezentowane są właśnie na konferencjach Polskiego Komitetu Olimpijskiego ds żywienia. Wiedzę z kursów i konferencji poświęconą odżywianiu sportowców wykorzystuje na co dzień, co przy dzisiejszej rosnącej aktywności fizycznej jest niezbędne. Brałam udział w wielu konferencjach poświęconych tematowi  odżywiania w różnych jednostkach chorobowych, w konferencjach poświęconych otyłości, między innymi w Zjazdach Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Konferencjach Polskiego Towarzystwa Dietetyki,  Konferencjach Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Biorę też systematycznie udział w naukowych szkoleniach i konferencjach dotyczących genodiety  i spotkaniach Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią. Obecnie mam przyjemność współpracować z psychoterapeutą, zajmującym się problematyką zaburzeń odżywiania.

Bardzo cenię sobie podejście do człowieka jako całości związanego z naturą i Wszechświatem. Cenię aktywność fizyczną jako sposób na utrzymanie w dobrej kondycji ciała i umysłu. Cenię też  każdy rozwój niezależnie od wieku.

Jako dietetyk służę  poradą w kwestiach związanych z profilaktyką zdrowotną oraz dostosowywaniem odżywiania do trybu życia i stanu zdrowia.

Zapraszam – ustalimy  dogodny termin wizyty:
dietetykamy@gmail.com
tel. 601 96 25 01