Czy cukrzyca może mieć związek z mikroflorą jelitową?

Czy cukrzyca może mieć związek z mikroflorą jelitową?

Chociaż badania nad mikroodżywianiem komórkowym i rolą flory bakteryjnej na organizmy ludzi i zwierząt nie są niczym nowym, wyniki tych badań ciągle budzą zdziwienie i ciągle są niedoceniane. Nadal intuicyjnie nie łączymy swoich licznych dolegliwości np. nastroju ze stanem jelit. Chociaż cukrzyca często wiąże się z problemami ze strony przewodu pokarmowego i wiadoma jest potrzeba odpowiedniego sposobu odżywiania, to jednak informacja, że za tymi problemami mogą stać mikroorganizmy zamieszkujące jelita wciąż budzi zdziwienie.
Tymczasem poprawa składu mikroflory jelitowej poprawia produkcję odpowiednich enzymów trawiennych oraz witamin, a w połączeniu z dietą ma to ogromny wpływ na wchłanianie, poziom glukozy we krwi oraz wrażliwość na insulinę. Badania porównawcze mikroflory jelitowej u mężczyzn z cukrzycą typu 2 i o zróżnicowanej masie ciała (wskaźniku BMI) oraz zdrowych, wykazały różnice w strukturze ilościowej i jakościowej mikroflory jelitowej.
Występuje spadek liczby pożytecznych bakterii ochronnych Bifidobacterium i Lactobacillius przy jednoczesnym spadku ogólnej różnorodności bakterii oraz niedoborze bakterii produkujących maślan w mikrobiocie jelitowej. Występuje przerost niekorzystnych bakterii fermentacyjnych, gram ujemnych produkujących niekorzystne, trujące metabolity, przerost grzybów czy lamblii.
Grupy bakterii pełniące zróżnicowane funkcje w organizmie konkurują ze sobą o miejsce przytwierdzenia się do nabłonka błon śluzowych oraz o substancje pokarmowe w jelicie. Jeżeli występuje niedobór bakterii ochronnych, odżywiających jelito, immunostymulujących, bakterie i wirusy chorobotwórcze mają łatwiejszą drogę wnikania do naszego organizmu. Wzmacnianie odporności jest jeszcze bardziej istotne u diabetyków. Ponadto prawidłowa mikroflora wpływa korzystnie na perystaltykę jelitową oraz ciągłość bariery jelitowej która sprzyja ograniczaniu lokalnego stanu zapalnego, a te wpływają pozytywnie na utrzymanie i powrót do prawidłowej masy ciała.
Z cukrzyca trzeba walczyć, bo nie tylko obniża komfort życia, grozi choroba nerek, oczu. Cukrzyca, zwłaszcza typu 2 zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych: jelita grubego, wątroby, trzustki, nerek, pęcherza, a u kobiet dodatkowo raka piersi i endometrium.
Także badania prowadzone z udziałem dzieci, wykazują związek stanu flory jelitowej z występowaniem cukrzycy typu I, a na to ma wpływ flora bakteryjna Mamy dziecka.
Wiele prowadzonych badań pokazuje że stosowanie probiotyków (jedno i wieloszczepowych) obniża poziom glukozy we krwi i spadek insulinooporności. Na podstawie badania mikroflory można dobrać celowaną probiotykoterapię (terapia mikrobiologiczna), mająca na celu przywrócenie prawidłowej mikroflory.